Описание на пътуването

СОФИЯ – БАНГКОК – ЛУАНГ ПРАБАНГ – ХАНОЙ – ХАЛОНГ БЕЙ – ДАНАНГ – ХОЙ АН – ХЮЕ – ХО ШИ МИН – ДЕЛТАТА НА МЕКОНГ – ХО ШИ МИН –  СОФИЯ

11 дни, 09 нощи

23.02. – 05.03.2019

Ден 01/23.02.2019: Среща на летището в София за отпътуване в 12:25 ч. с Катарските Авиолинии през Доха до Бангкок.

QR 228 O 23 FEB 1 SOFDOH HK1         1225 1815  

QR 830 O 23 FEB 1 DOHBKK HK1         2010 0655+1

 

Ден 02/24.02.2019: Пристигане в Луанг Прабанг, Лаос (-, -, Вечеря) сутрин

Отпътуваме от Бангкок в 10:20 ч. с полет на Лаоските Авиолинии QV 634 BKKLPQ 1020 1220 и пристигаме на летището в Луанг Прабанг в 12:20 ч. Посрещане на летището от екскурзовода на партниращата тур агенция, за да се отправим на обиколка из забележителностите на града.

 Луанг Прабанг е малък град, сякаш излязъл от приказките, разположен на реките Меконг и Нам Хан, в красива планинска местност. На езика на лао името му означава „Кралският град на Златния Буда”.

Бившата столица на Лаос е вписана в листата за културно и историческо наследство на ЮНЕСКО. Днес Луанг Прабанг е малко красиво градче, в което в хармония съжителстват добре запазени колониални сгради и шедьоври на традиционната лаоска архитектура.

Нашият тур ще започне с посещение на храмовете Ват Висун , Тхат Макмо и Ват Ахам – бившата резиденция на главата на лаоските будисти.

Ще посетим и храмът Ват Май – най–големият храм, построен за кралете на Лаос и техните семейства и използван от тях до 1875 г.

Ще изкачим 328-те стъпала нагоре към върха на планината Пхуси, за да се насладим на свещената блестяща Ват Камси ступа, както и на красивия изглед на залеза на слънцето над река Меконг.

Вечерта ще се разходим на оживения уличен нощен пазар, където посетителите могат да изпробват изкуството на уличната търговия и да спазарят изгодни тъкани и дърворезби.

Вечеря.

Нощувка в Луанг Прабанг.

Ден 03/25.02.2019: Луанг Прабанг – Пещерите Пак Оу (Закуска, -, Вечеря)   Ще се събудим преди зазоряване, за да излезем на главната улица на Луанг Прабанг и да видим невероятно шествие. С издигането на слънцето на хоризонта дълги редици от повече от 200 монаси, загърнати в оранжево-шафрановите роби, се събират и подреждат в мълчаливо очакване на дарове от жителите на града. Тази процесия е уникална за Лаос – тук живее единствената будистка нация, която спазва традицията. Оттам ще се отправим на разходка из близкия утринен пазар. Ще се върнем за закуска в хотела, като след това ще посетим най-старият храм Ват Сене – наричан още „Храма на 100 000 съкровища”, един от най-красивите храмове в Луанг Прабанг, украсен в охра и блестящо злато, а също и великолепният манастир Ват Ксиенг Тхонг. Манастирът е построен още през 1560 г. от лаоския крал Сетхатхират. Покрит е със златни декорации. Впечатляваща е огромната погребална зала, цялата украсена с изображения на битките между Рама и заловения цар на демоните Равана, който отвлича годеницата му Сита. Лаосците също имат своя версия на “Рамаяна” и много обичат да рисуват сцени от нея. До входа пък е погребалната колесница, с която са откарали краля Сисаванг Вонг до камерата за кремация.

На 25 км от Луанг Прабанг се намират свещените пещери Пак Оу, там където се сливат реките Нам Оу и Меконг. Вземаме круизно корабче и се отправяме по горното течение на река Меконг, сред градини и гъста растителност към Пещерите на хилядите Буди – Пак Оу.

Когато пътя на реката започне да се стеснява и скалите буквално надвиснат над лодката ще стигнем до началната точка на пътуването ни. Следва изкачване към входа на свещените пещери Пак Оу. Най-древното известно племе тук, някъде в недрата на праисторическата ера, наречено “фи”, е извършвало тук своите ритуали в чест на духа на природата, който се смятало, че живее вътре. Когато през VIII в. тук идват “лао”, те вече са завършени будисти. Решават, че тъй и тъй пещерата е свещено място, и заселват в нея Буда Още до появата на будизма, в двете карстови пещери в подножието на хълма местните жители ходели да се покланят на духовете. В двете пещери се съхраняват повече от 4000 статуи на Буда, събирани през вековете от местното население, като Буда е изобразяван в най-различни пози – проповед, покой, медитация и др. Размерите на статуите варират от 10 см до 3 метра. Всяко местно семейство, което отива до там на поклонение, оставя своя статуя на Буда.

На връщане ще спрем е селото Бан Ксанг Кхонг, за да ни разкрият тайната на направата на традиционната хартия Sa.

Вечеря.

Нощувка в Луанг Прабанг.

Ден 04/26.02.2019: Луан Прабанг – Ханой (Закуска, – , Вечеря) Закуска в хотела.Посещение на Националния музей, разположен в Кралския дворец построен през 1904 год. В него е разположена интересна колекция от предмети, принадлежащи на Кралското семейство, както и високата 83 см златна статуя на Фра Банг –символ на кралството Лансанг от XIII век. После се отправяме към известното село Бан Фаном – оттук са дошли известните в цялата страна майстори на шапки, одеяла и художествен текстил. Последната минута преди отпътуването си от Лаос ще прекараме в пазаруване.   Трансфер до летището в Луанг Прабанг за полет QV 313 LPQHAN 1710 1830 до Ханой – градът на езерата, парковете и сградите във френски стил. Кацане на летище Ной Бай Интернешънъл в Ханой – столицата на Виетнам, буквално означава „град между две реки”. Той е втори по големина град, след Сайгон. Градът е красив, пълен със зеленина и прекрасна френска колониална архитектура. Атмосфертата на града може да се усети на стария площад сред древни храмове и монументи; както и на традиционните куклени представления, музикални и танцови изпълнения и концерти. Ханой се слави с отлични ресторанти, сервиращи виетнамска, западна и друга азиатска кухни.Посрещане от партниращата виетнамска агенция и трансфер до хотела. Настаняване в хотела.Вечеря.Нощувка в Ханой.

Ден 05/ 27.02.2019: Ханой (Закуска, – , Вечеря)   След закуска в хотела се отправяме на целодневен тур, в който ще видим: площад Ba Dinh, на който се намира мавзолеят Хо Ши Мин – ще разгледаме мавзолея отвън, както и къщата на Хо Ши Мин; Храма на литературата, който подслонява първият Имперски университет на Виетнам – построен през 1070 г. от император Лай Тан Тонг, който го е посветил на учените и писателите; сградата на Оператапостроена през 1911 г. за 900 зрители; Етнографският музей (Затворен в понеделник), улица Hang Giay, подходящо място за избор на подаръци и сувенири; Храмът Нгок Сон – разположен на малко кокетно островче в езерото Хоан Кием ( Езерото на завръщането на меча), до което ще ни отведе емблематичен червен мост. Стара легенда разказва, че през 15в., Господ изпратил на император Ле Тай То магически меч, с който да прогони китайците от Виетнам. След войната, гигантска костенурка грабнала меча и се гмурнала в дълбините, за да върне меча на неговите божествени собственици. От тук произхожда и името „Езерото на завръщането на меча”. Виетнамците вярват, че всеки, който види вълшебното животно във водата, ще стане успешен и проспериращ. Едночасова разходка с рикша-велосипед из тесните улички на старата част на Ханой. Вечеря.Нощувка в Ханой.

Ден 06/ 28.02.2019: Ханой – Круиз в залива Халонг: 170 km ( закуска в хотела, обяд с пресен улов на джонката, вечеря)

След закуска в хотела се отправяме към залива Халонг Бей – изключително красив залив – едно от седемте природни чудеса на света, под егидата на Юнеско от 1994г., за да се качим на традиционен дървен кораб /т.нар. джонка /, на близкото пристанище, за 4-часов круиз из приказния Халонг Бей.

Обяд с пресен морски улов на борда на корабчето-джонка.

Ще посетим уникално красиви пещери и ще разгледаме изключително причудливите и красиви по форма малки островчета, всяко от които е именувано според формата си. Някои от островите са дом на цели плаваща селища на местни рибари, а прекрасната природа и плитките лазурни води на кроткото море галят погледа и предлагат спокойствие и отмора.

Ще разгледаме вечерния пазар.

Вечеря.Нощувка в Халонг. 

Ден 07/01.03.2019: Ханой – Дананг – Хой Ан (Закуска, – , Вечеря)

След закуска в хотела, трансфер до летището в Ханой за едночасов полет до Дананг. От летището в Дананг ще ни трансферират до Хой Ан. Градът е известен като архитектурен и културен център, разположен на двата бряга на река Ту Бон. Очарователните улици са изпълнени с десетки магазини, бутици, художествени галерии и прекрасни сгради.В сърцето на малкото крайбрежно градче се намира едно архитектурно съкровище, което е илюстрация както за симбиозата от японско, китайско, европейско и виетнамско влияние, така и за славните дни, които селището преживява през 16 век. По онова време река Ту Бон е пълна с търговските кораби на различни народи, а пристанището Фай Фо играе важна роля в търговията по море. Европейските кораби доставят оръжие, сяра и олово, и заминават, натоварени с коприна, порцелан, екзотични масла и подправки от Далечния Изток.Ще разгледаме Японския и Китайския квартал, където ще посетим храмове, пагоди, обществени сгради, традиционни магазини, местни пазари и други забележителности ще наблюдаваме ежедневни дейности, занаятчии по време на работа.Вечеря.Нощувка в Хой Ан.

Ден 08/02.03.2019: Хой Ан – Дананг – Хюе (Закуска, – , Вечеря)

След закуска в хотела, отпътуваме за древната имперска столица на династията Нгуен – Хюе, като ще направим стоп в Дананг – най-развитото пристанище, разположено на брега на Южнокитайско море.Тук ще посетим Музеят Шам – ще видим експонати от глинени и каменни скулптури от 7-15 век – олтари, образите на Брахма, Шива и Вишну. Шами са били будисти, но в допълнение към хиндуиското влияние, в скулптурите може да се забележат както кхмерски, така и виетнамските елементи.И още: Селището Нон Нуок, което има двеста годишна история в сферата на изящното изкуство и се намира в подножието на Мраморните планини.

Продължаваме към Хюе., където ще разгледаме Кралската цитадела, изградена през 1804г., на място, съобразено с геомагнитните земни полета; мавзолеят на крал Минх Манг и Пагодата Тиен Му – един от най-старите разработени мавзолеи на крал Ту Дук (управлявал 1848-1883) и крал Каи Дин (управлявал1916- 1925). Паметниците, проектирани от самите крале приживе, са били използвани също и като места за честване на празниците.

Круиз по Парфюмената (Ароматната) река.

Вечеря.

Нощувка в Хюе.

 Ден 09/03.03.2019: Хюе – Хо Ши Мин (Закуска, – , Вечеря) 

Закуска в хотела.

Трансфер до летището за сутрешен полет до Хо Ши Мин. Посрещане на летище Tan Son Nhat от партниращата виетнамска агенция и трансфер до хотела.

Следобед ще разгледаме забележителностите на град Хо Ши Мин (по-рано наричан Сайгон). Ще посетим Историческия музей (затворен в понеделник), Двореца на обединението (бившия президентски дворец), Централната поща и след това ще направим кратка разходка по търговската улица Dong Khoi (бивша Rue Catinat) от катедралата копие на Нотр Дам (която ще разгледаме отвън т.к се извършва реконструкция на сградата ) до Градския театър.

Катедралата е построена в периода 1863-1880г., от френските колонизатори, тя представлява едно от чудесата на Хо Ши Мин. Изградена изцяло с материали, внесени от Франция.

Отправяме се до оживения Cho Lon (Chinatown). Посещение на храма Тиен Хау, посветен на Небесната покровителка на търговците и моряците, потънал в дълбока религиозна тишина.

Вечерта круиз по река Сайгон с включена вечеря.

Нощувка в Хо Ши Мин.

Ден 10/04.03.2019: Хо Ши Мин – Ми То – Хо Ши Мин (Закуска, Обяд, Вечеря) 

Закуска в хотела.

Отправяме се на двучасово пътуване на 75 км. от Хо Ши Мин през живописни оризови плантации, овощни градини и малки селца, които ще ни отведат до Ми То – първият оживен град по делтата на Меконг – това е азиатската река Лета на забравата и възкресението.

Продължаваме  на лодка из делтата на река Меконг, минаваща през Китай, Мианмар, Тайланд, Лаос, Камбоджа и Виетнам .

Ще спрем на някои от островчетата, за да посетим домовете на хората от провинция Бен Тре и овощни градини, където можем да опитаме сезонни плодове от Южен Виетнам – ананаси, диня или кралски банани, натурален пчелен мед, пчелен прашец и сладко, както и да се насладим на фолклорни южновиетнамски песни.

За повече настроение ще се повозим на конска каруца из малките селски улички, а с китайска плоскодънна лодка – sampan – ще преминем през сенчести поточета заобиколени от кокосови дървета.

За обяд ще бъде сервиран известен местен виетнамски специалитет от Меконг.

Връщаме се в Хо Ши Мин.

Вечеря.

Нощувка в хотела.

Ден 11/05.03.2019: Хо Ши Мин – отпътуване ( Закуска)

Закуска в хотела.

Трансфер до летището в Хо Ши Мин за полет в 08:55 ч. до София.

3  QR 973 N 05MAR 4 SGNDOH HK1         0855 1335  

4  QR 225 N 05MAR 5 DOHSOF HK1         1645 2115  

Пристигаме в София в 21:15 часа.

*****

Хотели по програмата:

 

Luang Prabang (2N) : Chitchareun Muangluang Hotel (3*/Standard room)http://www.cm-hotel.com

-Hanoi (2N) : La Dolce Vita Hotel (3*/Superior) http://www.ladolcevita-hotel.com/

or Anise Hotel (3*/Superior) www.anisehotel.com

-Halong Bay (1N) : Mithrin Halong Hotel (4*/Superior) http://mithrinhalong.com/

-Hoi An (1N) : Lotus Hoi An Hotel (3*/Superior) http://www.hoianlotushotel.com/

or Hoi An Lantern Hotel (3*/Standard) : http://hoianlanternhotel.com/

-Hue (1N) : Midtown Hue Hotel (4*/Deluxe city view) : http://midtownhotelhue.com

or Gold Hotel Hue (4*/ROH) https://www.goldhotelhue.com/

-Ho Chi Minh City (2N): Le Duy Hotel (3*/Deluxe) http://leduyhotel.vn/

or Saigon Hotel (3*/Superior) http://www.saigonhotel.com.vn/

Цената включва:

– Самолетен билет на Qatar Airways с включени летищни такси:

София –Доха – Бангкок/ Хо Ши Мин – Доха – София

– Самолетен билет Бангкок -Луанг Прабанг, с включени летищни такси

– Самолетен билет с включени летищни такси Луанг Прабаг – Ханой, с включени летищни такси

– Самолетни билети с включени летищни такси Ханой-Дананг/ Хюе – Хо Ши Мин, с включени летищни такси

– Настаняване в хотелите по програмата както следва:

2 нощувки в Луанг Прабанг, Лаос с включени закуски

2 нощувки в Ханой, с включени закуски

1 нощувка в Халонг Бей, с включена закуска

1 нощувка в Хой Ан, с включена закуска

1 нощувка в Хюе, с включена закуска

2 нощувки в Хо Ши Мин, с включени закуски

 

-Хранения включени по програмата както следва:

1 обяд с пресен улов на джонка в Халонг Бей

1 обяд с известен местен виетнамски специалитет от Меконг

9 вечери ( без включени напитки)

 

– 2 бутилки минерална вода на човек, всеки ден при туровете

– Трансфери с климатизиран автобус по програмата

– Екскурзовод на английски език от партниращата виетнамска агенция

– Водач от агенцията

– Входни такси за всички посещавани обекти по програмата

– Необходимите документи-писма за получаване на виза на летището

– Медицинска застраховка с покритие 30 000 EUR

 

Цената не включва:

Електронна виза за Виетнам USD 25

Виза за Лаос – USD 35 (издава се на място на летището) – плаща се на място

Транзитна виза за Тайланд ( Транзитната виза е валидна 3 месеца и дава право на не повече от 48 часа престой в страната.) Цената на Транзитната виза е EUR 25 за всяко влизане, но не повече от три.

– Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Доплащане 138 лева при група от 15 до 19 човека.

 -Доплащане за единично настаняване – 420 лева ( при група от минимум 20 човека).

– Такса екскурзоводско и шофьорско обслужване по време на обиколките  – USD 5 на ден

– Хранения не включени по програмата.

– Напитки по време на храненията включени в програмата

– Лични разходи

 

Необходими документи:

 • задграничен паспорт с минимум 6 месеца валидност от датата на връщане;
 • При записване: цветно сканирано копие на личната карта и паспорта, който да е с валидност минимум 6 месеца след датата на връщане (след 05.03.2019) и да има 8 свободни страници;
 • лични данни, необходими за входно-изходните визи;
 • 5 цветни фотографии, направени не повече отпреди 1 год. – на светъл фон, лице снимано фронтално, с открита глава, без тъмни очила:
 • за Виетнам: 4 х 6 см – 2 бр.,
 • за Лаос: 2.5 х 3 см – 2 бр.,
 • за Тайланд: 3.5 х 4.5 см – 1 бр.,
 • Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител – нотариално заверено родителско разрешение;
 • Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.

Условия за записване и начини на плащане

 • Депозит: 1500 лв. Втора вноска до 21.12.2018 г.
 • Окончателно доплащане до 01.2019 г.

 

Забележки:

 

Внимание: Цената е валидна при минимум 20 човека. При група между 15 – 19 човека, доплащане от 138 лева на човек.

 

За полетите между Тайланд и Лаос/ Лаос и Виетнам и за вътрешните полети във Виетнам, лимитът за багажа е 20 кг. за голям багаж и 7 кг. за ръчен багаж. Ръчният багаж за полета на Lao Airlines трябва да е с размери: (30 cm x 60 cm x 18 cm)

http://www.laoairlines.com/?contentkey=pages&id=22

 

За международните полети на Qatar Airways София-Доха-Бангкок/ Хо Ши Мин – Доха – София  лимитът е съответно 30кг. за голям багаж и 7 кг. за ръчен багаж.

 • Пакетната цена е калкулирана по курс 1,70 BGN = 1 USD и 1,96 BGN = 1 EUR. При промяна на обменния валутен курс с повече от 0,05 BGN в периода до началото на туристическото пътуване, Тур Операторът си запазва правото за прекалкулиране на основната пакетна цена, съобразно промяната на валутния курс.
 • Агенцията си запазва правото за промени в програмата при промяна в полетното разписание или смяна на авиокомпанията.
 • По програмата всички времена са местни!
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
 • Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за Tуризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. Застраховките Помощ при пътуване в чужбина и Отмяна на пътуване се сключват с „ЗД ЕВРОИНС АД” или Мондиал Асистанс.
 • Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100001344/22.12.2017 на “ЗД ЕВРОИНС”, гр.София, бул. “Христофор Колумб” 43

*****

Официални празници

 

Виетнам : 1 януари (Нова Година), Тет (Виетнамската Нова Година, края на януари и началото на февруари), 30 април (Ден на освобождението на Сайгон и обединението на Виетнам през 1975 г.), 1 май (Международен ден на труда), 2 септември (Ден на независимостта и създаването на Социалистическа република Виетнам)

 

Лаос : 1 януари (Нова Година), 8 март ( Международен ден на жената), 14-16 април Лаоска Нова Година, 1 май (Международен ден на труда), 20 юли, 14 октомври Boat Racing Festival, 11 ноември That Luang Festival, 2 декември Национален ден на Лаос

Информация за Лаос:

Столица: Виентян

С какви пари: Кип

Часова зона: +5, няма лятно часово време

На какъв език: Официалният език е лао. Като цяло младите владеят поне елементарен английски. Френският е по-популярен сред възрастното население.

Най-добро време: Най-доброто време е от ноември до февруари, когато вали най-малко и не е така горещо. Това е и сезонът, в който се организират всички по-важни фестивали и празненства. За северните планински части месеците март-май също са подходящи. По това време избягвайте южните части, където температурите надвишават 40 градуса.

Пазаруване: Повечето магазини затварят в 16 часа, а частните – в 19 часа. Неделя е почивен ден. Разгледайте ръчно изработената коприна.

Щепсели и контакти: Препоръчително е да имате универсален туристически накрайник.

Как да останем здрави: Пийте единствено бутилирана вода. Пазете се от комарите, пренасящи малария.

Религия: Предимно будисти. В храмовете и домовете не се влиза с обувки.