Армения, Грузия, Азербайджан

28.08 – Полет  с България Еър до Ереван 19:00 – 03:20 на 29.08.2018

АРМЕНИЯ 5/4

29.08. Ден 1: Пристигане

Пристигане (03.20) и трансфер до хотел.

Закуска в хотела. Днес е денят, в който най-добре ще почустваме контраста между ерата на езичеството и ерата на християнството, и обръщането на Армения към християнството. Тази сутрин ще пътуваме до Garni, където се намира единственият запазен предхристиянски езически храм в Армения. По-късно, ние ще достигнем Geghard (Пещерния манастир) (ЮНЕСКО) архитектурен комплекс от 12-13 век, издълбан в една монолитна скала. Поради съвършената акустика, когато ичовек започне да пее в тази камера, е трудно да се повярва, че това не е голям хор…

Майсторски клас за приготвяне на арменски хляб.

Обяд с традиционни арменски блюда / Лаваш: „яж хляба си с радост“ в Geghard,  двръщане обратно в Ереван. (В / – / -)

30.08. Ден 2: Ереван – Сити тур

По време на обиколката на града ще видите всички основни забележителности на столицата, включително площада на Републиката, Операта, каскадата, където ще видите статуята на световноизвестния скулптор Фернандо Ботеро „Черната котка“. Ще преминем също по Baghramyan Avenue, където ще видите парламента, Двореца на президента, и сградата на Националната академия на науките, Tsitsernakaberd – мемориалът за жертвите  на геноцида на арменците през 1915 година. Екскурзията включва и спирка във Victory парк, паметника на Маойка Армения, , от където се открива панорамна гледка към града, и посещение на Музея на Армения. Крайната спирка ще бъде на пазара на хранителни продукти с разнообразие от пресни и сушени плодове, посещение на фабрика за Арменски коняк. Нощувка в Ереван (B / – / -)

31.08. Ден 3: Ереван – Echmiatsin – Zvartnots – Ереван

Закуска в хотела. Посещение на хранилището  на древни ръкописи на Матенадаран, което съхранява исторически документи от цяла Европа и Азия в течение на  цмного векове. Тук се пази  също първият екземпляр от Библията на арменски и Евангелията, които очароват със своите красиви миниатюри. Отпътуване за Ечмиадзин, който е едва на 20 км от Ереван. Катедралата Ечмиадзин е известна като център на арменско – Григорианския църква и се явява една от първите християнски църкви в света. Легендата разказва, че е построена тук, тъй като Исус Христос е слязъл от небето, за да покаже, мястото. Така Ечмиадзин означава „Единственият – спуснат свише“. Църквата е построена в периода между 301-303 г. по време на царуването на първия арменски цар Тиридат III и първият арменски католикос, св. Григорий Просветител. Връщаме се  към Ереван с междинна спирка в руините на Zvartnots храмът  – перлата на архитектурата на 7-ми век (вписан в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство). (В / – / -)

01.09. Ден 4: Ереван – Цахкадзор – Дилиджан – Алаверди (210 км)

Закуска в хотела. Следващата ни дестинация днес е езерото Севан – „перлата на Армения“. Това пресноводно езеро с вулканичен произход е разположено на надморска височина от около 1980 м и е едно от най-големите високопланински  езера в света. Тук ще посетим манастирът Севан – с изглед към езерото, откъдето  се наблюдава как водата променя цветовете си, заобиколена от покрити със сняг планини. Ще продължим за Цахкадзор –  град с минерални бани и популярен курорт в Армения, разположен северно от столицата Ереван в Котайк. Ще посетим въжената линия на Цахкадзор, която се намира на върха на планината Тегхенис. След спускане по пътя,  обрамчен от Кавказките планини, достигаме курортния град Дилиджан. Разглеждаме улицата-музей на град Dilijan, ккъдето къщите са от 19-ти век. След това ще посетим Haghartsin манастирът. Той е построен между 10 и 14-ти век. Църквата има огромно влияние в Армения,  и манастирът и основната му катедрала вече са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. През 2005 г. Негово Кралско Височество Шейх Мохамед Ал Qasimi посети Армения и щедро предложи да обнови комплекса по време на обиколката си

на различни арменски региони. Нощувка в Хагхпат (B / – / -)

02.09. Ден 5: Лори – Садакхло – Тбилиси (200 km.)

Закуска в хотела. Отправяме се по шосе до  арменско-грузинската граница – Садакхло, преминеваме я  около 10:00 сутринта. Гранични формалности. Сменят се екскурзовода и превозното средство. Пристигане в Грузия. По шосе до Тбилиси – столицата на Грузия.

ГРУЗИЯ 6/5

Тбилиси обиколка на града

Няколко незабравими часове на запознаване със столицата. Очарователен град, построен през 5-ти век по протежение на узавоите на река Мктвари. Всички интересни места са много близо едно до друго, в рамките на няколко минути пеша. Започваме нашата екскурзия от Метекхи – платото, преди да вземем кабинковия лифт до крепостта Нарикала, която доминира в силуета на Стария град. Продължаваме с разглеждане на тухлените куполи на подземните серни бани (17 век) – квартал на естествено горещи минерални води, и откриваме скритият водопад. След това се потправяме  към кафе-улицата Шардени, и разходка по Моста на мира, който е с зашеметяваща конструкция и дизайн, и е много удобен за пресичане между новоизградения Рике парк и Стария град. Той също така предоставя великолепна гледка към града. Вечерта настаняване в хотела и нощувка в Тбилиси. (В / – / -)

03.09. Ден 6: Тбилиси – Мцхета – Уплистикхе – Гори – Баграти – Кутаиси (320 км)

Закуска в хотела. След закуска все отправяме за Мцхета – древната столица на Грузия, важен религиозен център и град-музей, който е вписан в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. По пътя ще спрем да посетим манастирът Джвари (6-ти век). Този известен манастир се намира на върха на планината, при сливането на реките Мтквари и Арагви. След това се насочваме към катедралата Светискховели (11 век), която е известна като мястото, където е билапогребана робата на Христос. Разходка по тесните улички на Мцхета с пазаруване на сувенири. Продължаваме по Пътя на коприната с посещение на пещерния град Уплистикхе един от първите градове в Грузия, издълбани в скалата. Пещерите са били на мястото на езически ритуали, преди Грузия да стане християнска държава. След разглеждане  на пещерния град, продължаваме за Гори – родното място на съветския лидер Сталин. Фото-стоп в музея на Сталин. Продължаваме към Кутаиси – древната столица на Колхида и земята на легендарното Златно руно. Посещение на богато осветената катедрала Баграти. (11 CEN.). Катедралата се отличава със своите елегантни пропорции, огромен размер, фасадната си композиция, орнаментите и релефните резби. Вечеря и нощувка в мкъща за гости в Кутаиси. (В / – / D)

04.09. Ден 7: Кутаиси – Джелати Монашески комплекс – пещерите на Прометей – Боржоми – Ахалцихе (240 км)

След закуска рано сутринта, се отправяме  към Манастирският комплекс Джелати и Академията от  12 век, основен център на просвещението в Грузия, основана от цар Давид Строителя в 1106 г., който дава представа за процъфтяващата средновековна архитектура в Грузия. Комплексът е вписан от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Продължаваме с разглеждане на  великолепните Прометей Пещери – едно от природните чудеса на Грузия, които поразяват посетителите с невероятни примери на сталактити, сталагмити, завеси, вкаменени водопади, пещерни бисери, подземни реки и езера. След това отиваме до Боржоми, известен с минералните си води. Посещение на Парка на минералната вода. Пристигане в Ахалцихе. Настаняване в хотел, вечеря и нощувка в Ахалцихе. (В / – / D)

05.09. Ден 8: Ден 3: Ахалцихе – Кхертвиси – Вардзиа – Тбилиси (320 км.)

Закуска в хотела. Карай да Вардзиа – величественият пещерен град от Златния век. По пътя фото-стоп в Кхертвиси – крепост от 10 век. Пристигане във Вардзиа (12 век). Пещерният комплекс , дълъг повече от половин километър, някога е бил скривалище за 50 000 души. Той има една църква, изсечена в скалата,  с уникални стенописи от 12 век. Комплексът включва също и жилищни квартали, малка зала – параклис, столова, винарски изби и др. След това отиваме до Тбилиси. настаняване в хотела и нощувка в Тбилиси. (В / – / -)

06.09. Ден 9: Тбилиси – Казбеги – Църква Gergeti Trinity – Ananuri – Тбилиси (320 км.)

Закуска в хотела. Рано сутринта започваме много живописно изкачване нагоре през Кавказ, по протежение на грузинската Военна магистрала към областта Казбеги. По пътя ще преминем проход с височина 2 395 метра. Покрай реката Терги това ни води до Казбеги – главния град в тази област. От Казбеги без да бързаме, за около 4 часа пеша, през красиви долини и гори, ще отидем до Църквата Света Троица в Гергети, от 14 век, зашеметяващо кацнала на върха на хълм (2170 m.) Изгледът към околните заснежени върхове на Кавказките планини е зашеметяващ. (Можете също така да наемете автомобил 4х4, за да достигне Църквата Света Троица в Гергети – $ 40 за кола с 6 места). Тук ще се насладите на уникална природа с красива панорамна гледка към Кавказ, включително върхът Казбеги (5047м.). След това се връщаме към Тбилиси. По пътя – посещение на архитектурния комплекс Ананури (17 век) с изглед към язовир на река Арагви. Вечерта – по шосе обратно към Тбилиси. настаняване и нощувка в хотела. (В / – / -)

07.09. Ден 10: Тбилиси – Бодбе – Сигхнагхи – Велистсикхе – Лагодекхи – Шхеки S (200 km.)

Закуска в хотела. Започваме нашето пътуване към водещата във винарството област Кахети на Грузия,  и да посетим манастира на Бодбе – мястото, където е погребана Света Нино, „просветител на грузинците“, която проповядва християнството в Грузия с лоза и кръст в ръката си. След това се отправяме към Сигхнагхи – малък красив град, от който се открива прекрасна гледка към Големия Кавказки планински масив. Този малък град е рядък пример за исторически град, който поддържа своя стил през вековете, с отворените традиционни тераси, уникалната крепост с църкви, построени в нея, и кули. По- нататък –  към Велистсикхе, иза да видим и усетим гостоприемството на местните хора,  и да опитаме някои домашно приготвени ястия и вино с вкусен обяд вдома на местни хора. Откриваме старото изкуство на винарството – използването на  лина и Квеври (яйцевиден керамичен съд, в който виното ферментира и се съхранява в селата и градовете в цяла Грузия. ЮНЕСКО нематериално наследство, от 2013 г.) на. Отправяме се за Грузинско – Азербайджанската граница в Лагодекхи. Следват граничните формалности, смяна на транспорта и екскурзовода. Продължаваме за Шхеки. Настаняване в хотела и нощувка в Шхеки (B / L / -)

АЗЕРБАЙДЖАН 4/3

08.09. Ден 11: Шеки – Баку (355 km.)

Закуска в хотела. След това – отпътуваме за село Кис и посещение на албанската църква Според легендата, братът по религия на Исус – пророкът Св. Яков изпраща Св. Елисей  за насърчаване на християнството в Албания. След като мисионерства в  Чола, Св. Елисей идва в село Киш в провинция Ути и изгражда църква тук. След това –  посещение на местната средновековна крепост, кервансарай и Работилница за витражи, Работилница за  бонбони. След това отиваме до двореца на хановете Шеки (1762) – рядък пример за комбинация на националната архитектура и традициите на дворцовата архитектура. Едва ли може да се намери сравним с този дворец като дизайн и интериор. Известно е, че по време на строителството на двореца не е използван нито един пирон. Мозайките там са направени в традиционен стил Шебеке (цветно стъкло с декорация) .След това се връщаме в Баку. Настаняване в хотела. (В / – / -)

09.09. Ден 12: Баку обиколка на града

1. Закуска в хотела

2. Обиколка на града –

Пешеходна обиколка на забележителностите на „Вътрешния град“, Посещение на магазини за сувенири, килими, антикварни магазини и ателиета на местните занаяти, Момина Кула (XII век), Джума джамия (XII век), Дворецът на Ширваншах (XV век). Екскурзия до Мартирската застава, Планинския Парк

парк, Разходка през Низами Стрийт (Търговската улица), Екскурзия до Центъра Гайдар Алиев

3. Нощувка в хотела (B / – / -)

·       Момина кула

Момина кула – това е една от забележителностите на Баку, един много обичан символ на града и на Азербайджан.Тя стои тъмна и загадъчна, с изглед към морето в южния край на Баку, в стария, ограден град Ичери Шехер. Кулата е построена през XII век. Името и“Момина“ символизира, че е непревземаема, непобедена, което означава, че кулата не е била никога превземана от враг.

·       Джума джамия

Джума джамия – джамията в Ичери Шехер функционира от 12-ти век. Джамията е построена през 1899 г. със средства на филантроп Хаджи Шикали Дадашев. Джамията е построена на мястото на храма на поклонници на огъня. Само четири неразрушени арки са останали от старата сграда, твърди се, че са принадлежали на храма. Според много от съвременните археолози, е имало езически свещен център на мястото на Джума джамия, където са се събирами поклонници на огъня.

·       Дворец на Ширван Шах

Най-ярък пример на средновековна дворецова структура в Азербайджан е Дворецът на Ширван Шах. Дворцовия комплекс е датиран от средата на  XV в. Сега, като музей вече, е отворен за хилядите туристи. Сградата има две части, състои се  от около петдесет стаи с различни размери и форми, свързани помежду си с три тесни спирални стълби. От 25-те стаи на втория етаж, само 16 са оцелели. Приземният етаж на сградата (27 стаи), сега се използва от служители и за съхраняване на битови доставки, се е запазил точно така, както е построен през 15-ти век.

 

·       Посещение на Мартирската застава, Планинския Парк

Паркът е разположен в близост до Мартирската застава, и е свързан с  центъра на града с въжена линия. Оттам се откривакрасива панорамна гледка към града и залива Баку. Паркът е претърпял някои основни реконструкции. Те са правени по различно време, първоначално е построен през 1940-те. Както снимките по-долу показват, парк отваря прекрасна гледка към брега на морето. Фоникулярът, с който се стуга до върха, също е реконструиран и обновен.

·       Гайдар Алиев Център

Цевтърът Гайдар Алиев е комплекс от сгради с обща площ Алиев център Гейдар е 188 000 квадратни метра в Баку, Азербайджан. Проектиран е от британската архитектка от иракски произход Заха Хадид, за стила на която са характерни извивките на течащата вода, стил, който избягва острите ъгли. Центърът е кръстен на Гайдар Алиев – лидер на съветската епоха в Азербайджан, 1969-1982, и президент на Азербайджан от октомври 1993 до октомври 2003 година.

В центърасе помещават конферентна зала (зала), галерия, и музей. Проектът е предназначен да играе съществена роля в интелектуалния живот на града. Намира се в близост до градския център, и играе ключова роля в преустройството на Баку. Центърът Гайдар Алиев се разгъва във формата на течност, , която следва естествения релеф, и разгъва отделните зали и помещения. Всички функционални сгради на Центъра, заедно с входа, са представени от гънки в една непрекъсната повърхност. Международно призната архитектурна работа, сградата на Алиев център на Гейдар се превърна в знакова забележителност на модерния Баку заради иновативния и авангарден дизайн. Сградата е номинирана за награди през 2013 г., на World Architecture Festival и на Inside фестивала. (В / – / -)

10.09. Ден 13: Баку / Гобустан / Баку (~ 165 км)

1. Закуска в хотела

2. Екскурзия до Гобустан

3. Посещение на джамията Биби Хейбат

4. Екскурзия до Площад на Националното Знаме

5. Екскурзия до Музея на килима

6. Разходка през Националния парк. Тук можете да видите Залата на  Филхармонията, „МалкатаВенеция „, и Музеят на Мугам

7. Нощувка в хотела (B / – / -)

„Гобустан – резерват със скални рисунки“, недалеч от Баку. Там е музеят на

древните хора Гобустан, където и до ден днешен са запазени пещерни рисунки, датиращи около 10000

години. Рисунките  документират начина на живот на хората, които са живели по тези места, и отдавна изчезнали животни. Интересни експонати – каменен  латински надпис, който разказва за посещението в I.век преди Христос на Първи Римски Легион.

Джамията Биби Хейбат

Джамията се намира в залива Баку, датирана е от XIII век, и това, в момента, е един от най-значимите паметници на ислямската архитектура, архитектурно наследство, обогатяващо културата и историята на Азербайджан. Тук са гробниците и гробовете на почитаните и известни хора. Местните хора в миналото са я наричали  „Джамията на Фатима.“ Александър Дюма посетил джамията в 40-те години на XIX век и я е описал така. Тя е място, където четирима от семейството на пророка Мохамед са били погребани, и е на трето място в ислямския свят, по броя на свещени гробове, намиращи се в нея.

Площадът на Националното Знаме

Площадът на Националното знаме в Баку, Азербайджан,  тук е  издигнат Националния флаг на 162 м-височина – това е бил най-високо издигнатия  неподдържан флаг според Книгата на рекордите на Гинес докато рекордът  бе надминат с едва 3 метра през 2010 г. от съседна република.

Музей на Азербайджанския килим

Музеят на  Азербайджанския килим показва азербайджански килими и килимни елементи от различни техники и материали на тъкане от различни периоди. Музеят е кръстен на Латиф Каримов и има най-голямата колекция от азербайджанските килими в света. Колекцията на музея включва над 10 000 предмети от керамика, метал, произведения от 14-ти век, бижута от бронзовата епоха, килими и килимени елементи от 17-ти до 20-ти векове, национални облекла и бродерии, и произведения на приложното изкуство от съвременната епоха. Музеят организира публични лекции, учебни курсове по килими и приложни изкуства. Тук има книжарница продажби на книги на азербайджански занаяти. Музеят притежава постоянна колекция от исторически музей на Шуша, от град Шуша, плячкосана след окупацията от арменски войски през 1992 г. Част от изложените предмети на музея Шуша са били спасени, около 600 килима са били изнесени от директора на музея преди окупацията.

Национален Морски парк  – Булевард Баку

Булевард Баку,  известен още като Морския Национален парк, е любимата алея на мнозина жители на Баку и посетители. Неговото създаване датира от повече от 100 години, във времето, когато петролните барони Баку са построили  техните имения по протежение на брега на Каспийско море, и на брега на морето  постепенно е застроен. По протежение на  цели три километра, Булевард Баку дава най-добрите гледки на града към простора и величието на Каспийско море. Любимо място за бавна разходка край спокойното море в Баку вече  повече от един век, булеварда е свидетел на вълнуващи събития от миналото.

11.09. Ден 14: Отпътуване

Трансфер до международното летище в Баку и заминаване. (- / – / -)

Полет с Fly Azal в 08:30 – 10:55 в София

~ Край на нашите услуги 

Цена

Цената е на човек при настаняване в двойна стая, в Евро

Брой пакети

Цена 3* хотел

От 10 – 14

€ 1495

Доплащане за самостоятелна стая

€ 230

Цената включва: 

Самолетни билети София – Ереван и Баку София – 

28.08 – Полет  с България Еър до Ереван 19:00 – 03:20 на 29.08.2018

11.09 –  Полет с  Fly Azal в 08:30 – 10:55 в София

Медицинска застраховка с покритие 10000 Евро

 

 

Цената не включва:

Алкохолни напитки
Хранения извън посочените в програмата
Бакшиши
Лични разходи и всякакви други разходи извън посочените в прогарамата

За Армения:

Цената включва:

·       Транспорт и трансфери с Mercedes Sprinter (17 х места) в Армения както е посочено в маршрута;

·       Храна, както е посочено – 5  закуски

·       Входна такса за всички дестинация забележителности:

v  Temple Garni

v  исторически музей

v  NOY Brandy Factory

v  Матенадаран

v  Храмът Звартноц

v  Въжена линия в Тсакхадзор

·       5 х нощувки със закуски на базата на двойно настаняване в Армения:

v  4 х нощувки – Ереван (B / B) със закуски

v  1 х нощ – Alaverdy (B / B)

·        английски / руски говорене екскурзовод;

·        Майсторски клас готварство – ДЕН 01

·        Вода безплатна (1 бутилка всеки ден);

·       3 * – опции Хотел:

 

·        Ереван – Silachi (https://hotelsilachi.am) или Тигран Метс – (Http://www.tigranmets.am/en/) или Cascade (http://cascadehotel.am); Haghpat – Qefilyan (http://www.qefohotel.com/en/)

За Грузия:

Цената включва:

 Транспорт и трансфери с мини автобус според програмата обиколка;

 англоговорящ екскурзовод;

 настаняване хотел:

3 х нощувки в 3 * хотел в Тбилиси;

1 х нощувки на в местна къща в Кутаиси – самостоятелна баня / WC (H / В);

1 х нощувки на в местгна къща в Ахалцихе – самостоятелен душ / WC (H / B);

 Храна, както е упоменато в програмата;

Ø  5 х закуска

Ø  1 х Обяд

Ø  2 х Вечери

 1 х дегустация (червено вино / бяло вино / Чача)

 Входни такси;

Ø  Фоникуляр в Тбилиси

Ø  Уплистикхе пещерния град

Ø  Прометей пещерите

Ø  Боржоми парк

Ø  Варзия пещерен град

 Вода безплатна (1 бутилка р / р всеки ден);

 

Примерни хотели:

 Тбилиси – Хотел Terrace Avlabari 3 * (http://terrace.loginn.ge);

 Кутаиси – местна къща за гости (https://argopalace.wordpress.com);

 Ахалцихе – местна къща за гости

 

За Азербайджан:

 

В цената са включени:

 Граничен трансфер / Трансфер до летището

 Виза

 Транспорт според програмата

 Професионален екскурзовод (Англо говорящ)

 Настаняване в хотел с BB (двойна стая)

3 х закуски

 Настаняване:

3 нощувки в хотел 3 * в Баку

 Всички входни билети за музеи и исторически паметници

 Вода безплатна (1 бутилка р / р всеки ден);

Опции за хотела:

 Баку – Diplomat Hotel Baku 3 * (http://www.diplomathotelbaku.com/) или същата

 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Моля, имайте предвид следното:

– Слънце и дъжд защита: Слънцезащитните очила, шапка, дъждобран и яке за вятър, удобни обувки за някои забележителности;

– Дамите ще трябва да бъдат със забрадки по време на влизане в църкви и други религиозни обекти;

– В някои църкви, дамите ще се нуждаят от пола. Все пак, можете да намерите поли на входа на църквата;

– С къси панталони не може  да се  влиза в църквите

ЗАПИСВАНЕ – ДО 01 юли,  АВАНС 50%, ОКОНЧАТЕЛНО ПЛАЩАНЕ – ДО 25 юли 2018

За записване попълнете и изпратете тези данни на е-мейла ни sales@tiaratour-bg.com

При промяна на разходите си запазваме правото да променим цената на тура.

 

Family Name, Name, Surname Pasport № Date of burth Natoinality Country of issue Date of issue Date of expiry
1
2

 

Банкова сметка:

Тиара Тур ООД   121 182 607

София ул. Пиротска 45

Банкова сметка

РАЙФАЙЗЕНБАНК АД

IBAN: BG25RZBB91551022192315

Организирана туристическа услуга 3 държави от 28 август – 11 септември 2018 г. 

Цената е валидна при записани минимум 10 туристи, за набирането на този брой ще бъдете уведомени до 01 юли 2018.

Направете запитване