В Индия всяка булка носи върху себе си редица бижута и всяко едно от тях има своето символично значение.

Едно от тях е Maang Tikka или Matta Pati, бижу което се поставя върху главата на булката. Това бижу е съставено от верижка, която се прикрепя към косата и висулка спускаща се над челото (Maang Tikka), която на височина съвпада с чакрата, наречена Ajna (Аджна ), която се изобразява като лотос с две листа във виолетов, тъмносин или индигов цвят и е разположена в средата на челото. Тази чакра е известна и като чакрата на третото око, свързана усета, интуицията, възможността за виждането на бъдещето. От своя страна Matta Pati е съставено от верижка, висулка и допълнителни верижки, обхващащи главата като диадема.

При булките, носенето на Maang Tikka или Matta Pati означава обвързване с нейния съпруг, хармонията в семейния живот, споделянето и допълването. Бижуто говори за предопределението на жената като съхранител на традициите и човешкия род.

Nath – обецата за носа, подчертава красотата на жената и символизира прехода от живота й на неомъжена жена към семейния живот и принадлежността й към новия дом, в който отива. Тази обеца е един вид измолване на щастие и дълъг живот за булката и нейния съпруг от богинята Парвати и израз на достойнството и душевната чистота на жената. Неомъжените жени и вдовиците нямат право да носят Nath. Обецата се сваля от мъжа на омъжената жена след сватбата, но в някои райони на Индия, Nath се носи през целия живот на жената.

Karn Phool или Jhumka са два типа обеци за ушите. В Индия се вярва , че злите духове могат да влязат в човешкото тяло дори през ушите и за да не се случи това, на булката се поставят дълги висящи обеци – Karn Phool, които минават над ушите или се закачат за долната им част – Jhumka. Тези обеци предпазват от уроки, зли сили и осигуряват благоденствие, физическо и психическо здраве.

Колието на булката също има своето предназначение. То не само служи за допълване на нейния тоалет и красота, но и я предпазва от „зли очи“, опити за съблазняване от мъжете и я дарява с просперитет, късмет и щастие.

Bajuband – гривната за ръка, която се носи високо над лакътя, се изработва от злато или сребро и се украсява с перли, скъпоценни и полускъпоценни камъни. Тя подчертава женствеността, красотата и грацията на булката и предпазва от всяко зло.

Aarsi – пръстен с огледалце, който се поставя на левия палец на булката и служи тя да може да вижда лицето на бъдещия си съпруг, защото, поради воала, който носи, не може да направи това директно. Този пръстен е и огледало за самата булка.

Kamarband е елегантен колан, направен от злато или сребро, декориран с перли, скъпоценни ли полускъпоценни камъни, който се поставя на кръста на булката. Той служи да придържа тежкото сватбено сари и да подчертава грациозността на булката. Kamarband говори за новия статус на жената в обществото, символизира връзката с ключове за новия й дом, доминиращото й положение в семейния живот и нейната духовна сила.

Keshapasharachna е начина на направа на прическата на булката, чиято коса се заплита на плитка от три части и се украсява с бижута. Трите части на косата са символ на дома, от който идва, новия й дом и нея самата, трите свещени реки – Ямуна, Ганг и Сарасвати и боговете-тримурти: Брахма, Вишну и Шива. Тези бижута се допълват от Itar (Gajra ) – благоухание, които може да е парфюм или навит венец от жасмин.

Payal са гривните за краката на булката, които могат да бъдат различни по вид и форма и се съчетават с пръстен за втория пръст на крака, който жената трябва да носи до смъртта на своя съпруг. Payal са символ на омъжената жена, но и бижута, които да правят походката й приятна чрез звъненето на малките звънчета, закачени за тях или да придават красота на крака с фината си изработка.

Mangal Sutra е направена от злато и украсена с черни и златни топчета и притежава красив дизайн. Тя се подарява на булката от нейния бъдещ съпруг на сватбената церемония и се носи от нея през целия й живот.

Mangal Sutra обозначава положението на жената като съпруга и свързаността й с нейния съпруг. Тя напомня за задълженията й към него, родителите й и боговете като се вярва, че предпазва от зло цялото семейство и помага на жената за съхранението на нейния дом. Вярва се, че всяко черно зрънце от нея има силата да предпазва семейството от зло и да съхранява живота на съпруга, ето защо скъсването или изгубването й се счита за изключително лоша поличба. Mangal Sutra е израз на доверието, приятелството и любовта между двамата съпрузи. Огърлицата Mangal Sutra е символ на боговете Шива и Вишну. Поставянето й на врата на булката от нейния бъдещ съпруг на специалната церемония Maangalya Dhaaranam, която е част от сватбения ритуал показва приемането на съпругата от мъжа й, а поставянето на синдур на пътя на косата й, след подаряването на бижуто, символизира нейния статус на омъжена жена.

Гривни

Поетите ги наричат блестящи жетони на живота, кръгове на светлината за щастлива дъщеря и щастлива жена. Гривните симвлизират мощната енергия на слънцето. Правят се от всякакъв материал, който се поддава на обработка: теракота, камък, раковина, мед, бронз, злато, сребро и т.н.

Гривните са знак на омъжена жена.  Имат множество романтични и любовни алюзии. Звъна на гривните  съобщава за присъствието на жената, за това, че трябва да  и се отдели внимание. 

Омъжената жена никога не би се появила пред хората без гривни. Като правило, носят по  8, 12 или 24 гривни на всяка китка. 

Днес сватбите в Индия взаимстват и западни елементи – някои от водещите индийски дизайнери предлагат бели булчински сарита, независимо от това обаче церемонията е запазила духа на Индия и представлява истинска атракция за всички онези, които са далеч от тази забележителна култура.”хена” (при някои сватби се декорират не само ръцете, но също и краката и коремната област.