В цялата еуфория покрай хубавото време се появи отново и един летен, етно десен, който се нарича пейсли. Този сезон той живее по дрехите в комбинация с неутрални или тъмни цветове. Капковидните форми водят началото си от далечния Изток. В средата на 18-ти век, когато английските войници се завръщат от Индия във Великобритания, донасят шалове с тази разцветка. От тогава любовта към нея не се е изчерпала. Тази година доста марки ни припомниха да го добавим към must-have списъците си.

Този десен разнообразява иначе познати модели.  Освен това е изключително „устойчив” и пригоден към всякакви модели дрехи. Просто, когато го обличаме трябва да балансираме с цялостна, изчистена линия. През 2023 година Пейсли със сигурност няма да бъде тренд само за хипитата, по дрехите на които сме свикнали да го виждаме.

 

Принтът Пейсли е ориенталски модел, който се е появил още през 15-16 век, тогава императорите от Могулската династия са поставяли печата си със сгъната в юмрук ръка. По-късно е използван за декорации на стени и платове, шалове, килими, и оттогава не е слизал от мода.  Мотивът е във вид на  капка с дребни детайли и извити краища.  Обикновено е пъстър, въпреки че сега можете да намерите и монохромни опции.

Въпреки че такъв орнамент се появява на изток, през 17 век той е много популярен в Европа.  И основните ентусиасти за създаване на тъкани с такъв модел били занаятчии от шотландския град Пейсли.  Оттук и обичайното за нас име.

Шарката пейсли е символ на изобилие и плодородие.  В древни времена облеклата с него са били лукс, принтът „ Пейсли “ е бил носен от източните монарси.

Но орнаментът става наистина модерен благодарение на хипитата!  През 70-те години яркият психеделичен принт може да се види навсякъде, дори върху коли и детски колички.

Сега можете лесно да намерите рокли, блузи, поли, панталони, шалове, обувки с пейсли принт в най-различни варианти.  Пейсли шикозно се вписва в бохо стила и ежедневните визии, изглежда особено добре през пролетно-летния сезон, който вече е на прага.

 

И основното очарование на мотива е, че може да се носи от абсолютно всеки: независимо от тена и цветотипа, възрастта и стила на обличане! Ето някои шалове и облекла, и пуф с Пейсли мотив от нашия магазин.