Индийската кухня е една от най-популярните в света. Популярна е не само сред индийския народ, но и сред голяма част от населението в Северна Америка и Европа.

Религиозните вярвания и културата играят важна роля в еволюцията на индийската кухня. Търговията с подправки между Индия и Европа често е цитирана като основният катализатор за европейските Велики географски открития. Колониалният период представил европейските готварски техники в Индия, като така били обогатени разнообразието и гъвкавостта на индийската кухня. Индийската кухня е имала забележително влияние върху кухните по целия свят, особено върху тези от югоизточна Азия.

Като земя, която е преживяла обширна миграция и размесване през много хилядолетия, индийската кухня се е облагодетелствала от многобройни влияния по отношение на храната. Разнообразният климат в региона – от подчертано тропичен до алпийски – също значително е помогнал с разширяването на редицата съставки, лесно достъпни в много готварски школи в Индия. В много от случаите храната се е превърнала в белег на религиозна и социална идентичност с различни табута и предпочитания (например част от членовете на индуската религиозна секта джайна не консумират никакви корени или кореноплодни зеленчуци). Силно влияние върху индийските храни е оказало дългогодишното вегетарианство сред частите на индуските, будистките и джайна общностите в Индия. Хората, които следват стриктна вегетарианска диета наброяват между 20 и 42% от населението на Индия, докато по-малко от 30% ядат месо.

Индийците и техните кулинарни вълшебства са закриляни дори от богинята на храната , наричат я Аннапурна. Разговорът за храна с местните може да бъде доста дълъг, но не си позволявайте да го водите преди да сте опитали нещо от традиционните им ястия.

Онова, което прави силно впечатление за Индия, са присъствието на хляб и ориз на трапезата. Дори е трудно да се определи, кое се консумира повече. Има различни видове хляб, но в по-голямата си част, хлябът се приготвя от брашно, което се нарича „ата”.

 

Ако си приготвят хляб наан, съществена част от неговото приготовление е кисело мляко. Пече се в глинена пещ, за разлика от чапати, който представлява питки в различна големина и който се пържи. Чапати до голяма степен прилича на родните мекици.

 Повечето хора не ядат месо, но въпреки това има много вкусни традиционни гозби, които основно включват овнешко и пилешко.

Корма – представлява задушено месо с лук и средно лютив сос. Добавя се и чесън, джинджифил, кардамон.

Дал се използва за видовете зърнени храни – боб, леща, нахут, както и гозбите, приготвени от тях. Черната леща в Индия се нарича урад-дал, а белият боб – архар-дал. Продукт, който много използват и уважават, е маслото -гхи

Според техните разбирания, ако се използва в големи количества, това означава благополучие. Индийците смятат, че похапването на масло пречиства, затова и го използват доста, когато готвят. Наричат го гхи – пречистеното масло – загряват го на бавен огън и премахват всички твърди частици, изчакват водата да се изпари. Целта е да остане прозрачно жълта течност.

В южната част на Индия едни от най-използваните продукти са ориз, фурми, чушки, кокос и леща.

Тези палачинки се поднасят най-вече за закуска. Ако искате оризово ястие за обяд, най-вероятно ще ви сервират кексче от басмати ориз и леща, наричат го идли.

Ако отидете към северните индийски части, по-вероятно е да ви поднесат чапати, наан или друг вид хляб, отколкото ориз. Ястията, в които има зърнени култури – дал и кисело мляко с къри, които наричат дхай, се готвят и похапват в цяла Индия.

Имат и сериозен избор от рибни деликатеси.

Не може да не се споменат и подправките – те са станали емблема на индийската кухня, особено лютите. Ако трябва да се избере район, където да се използват по-малко подправки, това ще е източната част на страната. Да започнем с любимата за индийския регион подправка къри.  Други подправки, които са много обичани използвани за зеленчукови ястия, са кориандър, анасон, кимион,маково семе, куркума.

Добавят се също и пресни растения, за да могат да балансират вкуса на подправките, най-често се използва ментата. Също в гозбите се слагат джинджифил, чили, чесън, шафран, индийско орехче. Гарам масала също е смесица от подправки, най-често пет или повече миризми, сред тях и канела и карамфил.

Традициите им включват хранене на много ниски столчета или на възглавници на земята. Не се използват прибори – яде се само с дясната ръка, защото лявата ръка се използва за хигинни нужди.