Как да си приготвим Гхи у дома –
В последно време в рецептите нерядко се среща „гхи“ като необходим продукт (или заместител на такъв), но не всеки е наясно какво представлява това масло. Често дори асоциациите са свързани с нещо екзотично или скъпоструващо, а това не е така. Гхи можем да приготвим бързо и лесно в домашни условия с продукти от близкия магазин. Ние използваме немско или домашно – мандраджийско масло. От 1 кг масло – 4 големи пакетчета – се получава около 800 г гхи, за по-малко не си заслужава да се прави. Издържа до 6 месеца.

Древната индийска наука за здравето и дълголетието – Аюрведа – определя пречистеното масло гхи като един от най-полезните продукти. Това е така, защото след обработка се премахват белтъците и водата, съдържащи се в обикновеното масло. За начало подберете тенджера с дебело дъно, като сте сигурни, че е абсолютно суха, и сложете вътре несоленото масло на слаб огън. Не е нужно да го раздробявате на парчета, тъй като то ще бъде разтопено така или иначе. Ако го разрежете обаче, ще се разтопи по-бързо. Можете да приготвите каквото количество желаете, но тъй като отнема известно време, по-удачно е да работите с поне един килограм купено масло. 

Когато маслото се разтопи изцяло (няма бучки), то все още има белезникаво-бял цвят и течността е плътна. След няколко минутки ще започне да се образува бяла пяна. При качествените масла пяната, която се отделя, не трябва да е твърде много. 

Точно тук е моментът, който ще се повтаря често в следващия час – трябва с помощта на лъжичка да махате пяната (изсипвайте я в малка чашка, например). Старайте се да не загребвате твърде много от сместа. Това трябва да се прави, докато маслото не стане прозрачно и без пяна отгоре. Сместа трябва да има леко сладникав аромат на орехи. Ако мирише на изгоряло (опушено) или на нещо друго, причината е или в качеството на маслото, което е използвано, или е попаднала вода в тенджерата.

Единственото, което остава вътре, са малки бели топченца – казеина, или белтъците от маслото, които ще бъдат прецедени. Това правим през много ситна цедка (или наложена чиста маричка). Прецеждаме директно в стъклен буркан – метални и пластмасови съдове не са подходящи, както и измити стари опаковки от маргарин. 

Готовата смес, която е останала в буркана след преливането, трябва да бъда чиста (т.е. да няма бели следи) и да не попада вода в нея. Много е важно да се изчака сместа да се втвърди леко и да изстине напълно, тъй като ако се затвори бурканът преди това, ще попадне влага вътре. 

За маслото гхи се счита, че е продукт, който не може да се развали. Грешно е разпространеното схващане, че това масло трябва да се държи в хладилник и има кратък срок на годност. При положение, че гхи е приготвено правилно, то може да се съхранява за неограничен период от време на стайна температура на тъмно. Продуктът не се замразява. Бърка се само с чиста лъжица/нож – в буркана. 

Гхи може да се използва за всякакъв вид готвене (пържене, задушаване, печене), както и за директно консумиране върху хляб например.