Днес ще ви запознаем с Тибетските пеещи купи. Те  датират от периода 560-480г. Пр.н.е. Били са донесени от Индия в Тибет от тантрическият учител Падмасамбхава. Тези купи са направени от седем вида метал, всеки от които отговаря на седемте Планети : Слънце – Злато, Луна – Сребро, Венера – Мед, Меркурий-Живак, Сатурн- Олово, Марс- Желязо, Юпитер – Калай

Звукът , който издават , има свойството да синхронизира вълните , излъчвани от мозъка със звуковите вълни на купата и така да водят до усещането на звука не само със сетивата, предназначени за това, но и с всяка клетка от човешкото тяло.

Освен със звука , купите помагат и с вибрацията си. Смята се че те възпроизвеждат по перфектен начин Ом- вибрацията , с която е сътворена Вселената, или звукът на Твореца. Така че, когато слушаме тази приказна мелодия, се свързваме с мястото, откъдето сме дошли – нашия духовен дом. Древните лечители вярваи , че болеститете са проява на дисбаланса и дисхармонията в клетките и органите.

Всяка част от тялото притежава различна форма на резонасна честота и когато даден орган или клетка вибрират нехармонично , се появява болестта. Ако се приеме , че материята може да вибрира по различен начин , то промята на вибрациите може да промени нейната структура и така да се предотврати или излекува дадена болест. С това убеждение били създадени и пеещите тибетски купи , които се превърнали в средство за възстановяване и хармонизиране на протичащата през тялото енергия и хармонизиране на вибрацията на всяка една от неговите части и на мозъчните вълни. Звукът , който тези купи издават, довежда до състояние на дълбока медитация и провокира появата на Theta мозъчни вълни, които имат свойството да намаляват стреса, главоболието, мускулни болки , да премахват депресията , безсънието , да унищожават токсичните вещества , да синхронизират дейността на лявото и дясното мозъчно полукълбо, да подобряват емоционалното състояние.

Чрез купите се лекуват болести като фибромиалгия , синдорм на хроничната умора , артритни болки , лупус , рак , посттравматичен стрес , нарушения на сърдечния ритъм , дислекция , ниско и високо кръвно налягане , аутизъм и др.

Тибетските пеещи купи служат и за синхронизиране на чакрите и енергията , протичаща през тях. Различни по големина купи издават различен звук, отговарящ на различни ноти, които от своя страна са свързани с определена чакра, а тя с определена ендокринна жлеза.

При прилагането на лечение чрез звука на тибетските пеещи купи , те се разполагат по определен начин и големина около човешкото тяло и се удрят в определен ред , така че да съумеят да синхронизират дейността на чакрите и ендокринните жлези и да подобрят цялостното здравословно състояние на хората. Освен за лечение , звукът на тези купи спомага за предотвратяването на редица заболявания, с които съвременната медицина се спрявя трудно или не може да се справи.

В храмовете , при религията Бон и Тантрическите практики , пеещите купи се използват при религиозни ритуали и за подпомагане на навлизането в медитативно състояние , за самопознанието и достигането до просветлението. Те намират приложение в центровете по медитация , йога клубовете и дори в създаването на музика.

[/fusion_text]