14 ноември, според лунния календар, е главният ден на празника през 2020 г.

За 2020 г. по време на брифинга на Министерството на здравеопазването за жупрналисти, членът на кабинета на Министъра г-н Aayog  д-р VK Paul каза: „Всички ние трябва да гарантираме, че през следващите месеци ще празнуваме с маска wali puja, с маска wali Chhath, с маска wali Diwali, с маска wala Dussehra, с маска wali Eid, за да ограничи разпространението на # COVID19. ” По този начин той призова населението на Индия да празнува празниците на всички религии с маски и спазвайки обявените от правителството мерки за ограничаване на заразата с Ковид 19.

За Дивали – приготовленията започват два дни по-рано – на 12 и 13 ноември.

Фестивалът на светлините се пада на 15-ия ден на Картика, най-светият месец в хиндуисткия календар – тази година е на 14 ноември. Тогава е най -тъмната нощ от годината, и изгрява Новата луна. Празнува се с фойерверки, запалват се свещи, глинени лампи, пред къщите се рисуват красиви украси от ранголи, които да донесат късмет, и едно голямо пазаруване. Пазарите са епицентър на празненствата, разбира се. Ето как да влезете в духа на Deepavali и да преоткриете жизнената индийска култура през това специално време на годината …

 

Радвайте се на цветните светлини, сякаш отново сте дете.

Всяка година в цяла Индия се запалват милиарди светлини, от глинени лампи и електрически. Точно когато си мислите, че уличното осветление не може да стане по-ослепително, се появяват нови и нови светлини във вид на птици, животни, хора – движещи се с нещо като полюлеи на главите, захранвани от генератор, който се движи зад тях.

Опитайте специалните празнични ястия

Безбройни са кулинарните изкушения. През цялата седмица – дали сте в къщи или на гости – се ядат сладки във вид на малки лампи, изобилие от основни ястия – поднесени според индийската традиция в малки съдчета, гостите донасят сладкиши и подаръци на домакините.

Купете подаръци за близките си 

Мъжете купуват нови ярки сарита на жените си. Децата също получават подаръци – дрехи, книжки, играчки – има и кукли Барби с празнично сари. В семействата се подаряват също статуйки на богове – особено почитана е Лакшми – Богинята на богатството и благополучието, също на Ганеш – бог на успеха, който разчиства пътя пред всяко начинание.

Изпълнете празничните ритуали – фойерверки, рисуване пред домовете, запалване на лампите Всички ритуали на Дивали имат значение и история зад тях. Домовете са осветени със светлини, а фойерверки изпълват небето като израз на уважение към небето за постигане на здраве, богатство, знания, мир и просперитет.

Според едно поверие, звукът на фойерверки показва радостта на хората, които живеят на земята, и благодарността им към боговете за изобилието, с което са благословени. Още една възможна причина има по-научна основа: изпаренията, произведени от фойерверките, убиват или отблъскват много насекоми, включително комари, които изобилстват след дъждовете.