Какво знаете за Дивали, един от най – големите празници, отбелязвани в Индия? Другият популярен индийски празник, Холи, е известен като „фестивал на цветовете“, а Дивали е известен като „фестивал на светлините“, заради  обичая да се палят маслени лампи и да се украсяват домове и градове с гирлянди от блещукащи светлини, които да символизират победата на светлината над тъмнината.

Какво е Дивали?
Дивали, известен още като Дивали или Дипавали, е голям празник, празнуван в продължение на пет дни в много части на Индия от хора от различни религии, включително много индуси, джайни, сикхи, мюсюлмани и някои будисти. Понякога се нарича „фестивалът на светлините“.

Много индуси честват Дивали, като запалват малки маслени лампи, известни като „дии“ в чест на Лакшми, богинята на богатството и късмета. Лампите символизират триумфа на светлината над тъмнината и злото.

Кога е Дивали 2021?
Дивали е петдневен религиозен фестивал. Основният фестивален ден се пада на различна дата всяка есен, според времето на индуския лунен календар, но обикновено е през октомври или ноември. През 2021 г. Дивали е в четвъртък, 4 ноември.

Влияе ли пандемията COVID-19 на тържествата в Дивали?
През 2020 г. пандемията COVID-19 подтисна празниците в Дивали в Индия. След като мащабните тържества бяха отменени, от някои храмове се излъчваха на живо молитвени сесии и много семейства празнуваха тихо у дома, вместо да се събират в големи групи. Длъжностните лица също помолиха хората да не пускат фойерверки по улиците. Тази година все още е рано да се каже как и кога ще бъде празнуването на  Дивали заради пандемията.