Една от любимите ми приказки –  книгата роман “Индийската принцеса” на Хавиер Моро – невероятната любовна история на една испанка – историческа личност.

Януари 1908 г. Възседнала пищно украсен слон, 17-годишната Анита Делгадо влиза тържествено в княжеството Капуртхала, Северна Индия. Целият град се е стекъл, за да посрещне белоликата чужденка, която ще се омъжи за местния махараджа и ще се превърне в принцеса на Капуртхала.

Героиня е Анита Делгадо – родена в Испания, танцьорка, от благороден род, но обеднял. Запознава се в Мадрид със своя принц –  индийския махараджа Джагатджит Сингх, който е дошъл в Мадрид за сватбата на крал Алфонсо ХIII.

Той успява да сломи съпротивата на религиозното й семейство със скъпи подаръци и обещания, че ще осигури на Анита щастлив и охолен живот в Индия. Преди окончателното преместване в Азия младата жена прекарва известно време в Париж, където изучава езици, езда и изтънчени обноски, за да се превърне в достойна съпруга на един от най-богатите и популярни индийски владетели.

За Анита стартът на семейния живот е донякъде помрачен от откритието, че махараджата вече има няколко съпруги. Въпреки това, Джагатджит е искрено влюбен в нея и двамата заживяват заедно по европейски обичай, като махараджата пренебрегва останалите жени в харема си.

Бракът им поражда недоволството не само на жените в харема, но и на британските власти в Индия, които отказват да признаят Анита като махарани (главна съпруга). Въпреки това, махараджата и новата му жена се превръщат в най-популярната двойка в страната – както заради полемиката около брака им, така и заради оживения светски живот, в който се впускат. Джагатджит иска да се похвали пред всички с европейската си съпруга – свободомислеща, независима и интелигентна, напълно различна от повечето индийки, които са здраво вкопчени в традициите и не оспорват подчинената си роля в обществото и семейството.

Въпреки раждането на сина й, пътуванията из Индия, Европа и Америка и нестихващите светски ангажименти, Анита се чувства самотна. Охолството, новите приятели и фактът, че махараджата все още е влюбен в нея, й вдъхват усещане за сигурност, но същевременно тя се измъчва от раздялата със семейството и от опасението, че съпругът й все някога ще се отегчи и ще й обърне гръб. Ще успее ли красивата испанка да задържи сърцето на своя принц, или сблъсъкът между техните два толкова различни свята ще се окаже пагубен за връзката им?

Романът, освен че проследява историята на една от най-интригуващите светски личности в Испания от близкото минало, рисува и една правдива картина на Индия от началото на ХХ век, когато страната все още е британска колония. Авторът ни пренася в приказния свят на махараджите – с еротичните им вакханалии, с харемите им от Хиляда и една нощ, страстта им към бижутата, към дворците, фламенкото, ролс-ройсовете и лова на тигри. И макар че образът, около който се изгражда сюжетната линия, е Анита Делгадо, чрез нейните перипетии читателят опознава нравите и обичаите, начина на мислене и на действие на британското общество през онази епоха, както и отношенията между индийските принцове и британските управници.

Също авторът разкрива вътрешния конфликт на просветените индийци, които са получили образованието си в Европа и са повлияни от ценностите на Запада, но се чувстват свързани с традициите на родината си; разказва както за пороците на характера им, така и за грижата им за народа и напредничавите им идеи. Специално място е отделено на историческото откъсване на Индия от влиянието на Англия, на присъствието на Неру и Ганди на политическата сцена, прогресивното ограничаване на привилегиите на махараджите и събитията, довели до оформянето на съвременния облик на Индия.

Чрез “Индийската принцеса” опознах по-добре един свят, който пленява със своите багри, великолепие и екзотика. Множеството любопитни факти и анекдоти, описващи живота в Индия в началото на ХХ век, и епизодичното присъствие на популярни персонажи от тогавашния артистичен и политически живот – като Пикасо, Вале-Инклан, Чаплин, Ганди, Неру, Клемансо и др., пресъздават една правдива картина на този отмиращ свят.